ترکیه

درباره کشور

معرفی شهر استانبول؛ استانبول کجاست؟

شهر استانبول، بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین شهر ترکیه است. این شهر تاریخی، پایتخت امپراطوری سه دوره مهم تاریخی ترکیه، یعنی روم، بیزانس و عثمانی بوده که بالاخره در سال ؟ بازنشسته شده و لقب پایتخت کشور را به آنکارا سپرده است. در این قسمت از مقاله سعی می‌کنم استانبول را در یک نگاه به شما معرفی کنم.

موقعیت جغرافیایی استانبول: استانبول در یک نگاه

استانبول، تنها شهری است که در دو قاره گسترش پیدا کرده، بخشی از آن در قاره آسیا و بخش دیگر در قاره اروپا است، به‌همین‌دلیل گفته می‌شود که در منطقه اوراسیا قرار گرفته است. دو بخش آسیایی و اروپایی استانبول از طریق تنگه‌ای به‌نام تنگه بسفر به یکدیگر متصل شده‌اند که شبه جزیره تراکیه در قاره اروپا و شبه جزیره آناتولی در آسیا واقع شده. این شهر، سومین کلان‌شهر خاورمیانه و بزرگ‌ترین کلان‌شهر اروپا است.

استانبول، بزرگترین شهر و بندر اصلی ترکیه. این شهر پایتخت هر دو امپراتوری بیزانس و امپراتوری عثمانی بود.

نمای هوایی از مسجد آبی (پیش زمینه) و ایاصوفیه (پس زمینه)، استانبول.

شهر قدیمی استانبول بر روی یک شبه جزیره مثلثی شکل بین اروپا و آسیا قرار دارد. استانبول برای بیش از 2500 سال به عنوان یک پل، گاهی به عنوان یک مانع، بین موج های متضاد مذهب، فرهنگ و قدرت امپراتوری ایستاده است. در بیشتر آن سال‌ها، این شهر یکی از جذاب‌ترین شهرهای جهان بود.

نام بیزانس ممکن است از نام بیزاس، رهبر یونانیان از شهر مگارا گرفته شده باشد که طبق افسانه ها، شبه جزیره را از قبایل تراکیایی چوپانی تسخیر کرد و حدود 657 سال قبل از میلاد این شهر را ساخت. در سال 196 پس از میلاد، امپراتور روم، سپتیمیوس سوروس، شهر را به دلیل مخالفت با او در یک جنگ داخلی با خاک یکسان کرد و آن را به افتخار پسرش آگوستا آنتونینا نامید. در سال 330 پس از میلاد، زمانی که کنستانتین کبیر این شهر را به عنوان پایتخت خود وقف کرد، آن را روم جدید نامید. با این حال ضرب سکه همچنان در بیزانس مهر می خورد تا اینکه دستور داد قسطنطنیه جایگزین شود. در پایان هزاره اول، یونانی زبانان به سفرهای آنجا به جای «به قسطنطنیه» به عنوان eis tēn polin «به شهر» اشاره می کردند. در قرن سیزدهم این عبارت یونانی به نام شهر تبدیل شده بود: ایستین پولین. از طریق یک سری جابجایی گفتار در طول چندین قرن، این نام به استانبول تبدیل شد. با این حال، تا زمانی که اداره پست ترکیه در سال 1930 به طور رسمی نام را تغییر داد، این شهر همچنان نام هزار ساله قسطنطنیه را به خود اختصاص داد

شهر قدیمی حدود 9 مایل مربع (23 کیلومتر مربع) است، اما مرزهای فعلی شهرداری بسیار فراتر است. شهر اصلی شبه جزیره دارای هفت تپه است که برای «روم جدید» کنستانتین لازم است. شش تاج از یک خط الراس طولانی در بالای شاخ طلایی هستند. دیگری یک برجستگی انفرادی در گوشه جنوب غربی است. در اطراف دامنه‌های آن‌ها، بسیاری از مساجد و سایر بناهای تاریخی وجود دارند که در سال 1985 به طور کلی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفتند.

طبق سنت دیرینه، آبهایی که شبه جزیره را می شوید، "سه دریا" نامیده می شوند: آنها شاخ طلایی، بسفر و دریای مرمره هستند. شاخ طلایی یک دره غرق عمیق به طول حدود 4.5 مایل (7 کیلومتر) است. ساکنان اولیه آن را شبیه به شاخ آهو می دیدند، اما ترک های امروزی آن را Haliç ("کانال") می نامند. بسفر کانالی است که دریای سیاه را از طریق دریای مرمره و تنگه داردانل به مدیترانه متصل می کند. شاخ طلایی باریک استانبول قدیمی (استامبول) را در جنوب از شهر "جدید" بی اوغلو در شمال جدا می کند. بسفر وسیع‌تر، استانبول اروپایی را از نواحی شهر در ساحل آسیا - Üsküdar (کریسوپولیس باستان) و Kadıköy (کلسدون باستان) تقسیم می‌کند.

مانند نیروهای تاریخ، نیروهای طبیعت به استانبول حمله می کنند. رودخانه های بزرگ روسیه و اروپای میانه - دانوب، دون، دنیپر و دنیستر - دریای سیاه را سردتر و کم شورتر از مدیترانه می کنند. آب‌های دریای سیاه از طریق بسفر به سمت جنوب پیش می‌روند، اما در زیر آن‌ها آب‌های گرم شور مدیترانه به‌عنوان یک جریان زیرزمینی قدرتمند از همان کانال عبور می‌کند.

باد غالب شمال شرقی یا پویراز از دریای سیاه می‌آید و گاهی در طول زمستان جای خود را به یک انفجار یخی از بالکان معروف به کارایل یا «پرده سیاه» می‌دهد که می‌تواند شاخ طلایی و حتی بسفر را منجمد کند. لودو یا باد جنوب غربی می تواند طوفان هایی را در دریای مرمره ایجاد کند.

چیدمان شهر

آتش سوزی، زلزله، شورش و تهاجم بارها استانبول را ویران کرده است، بیش از 60 آتش سوزی و زمین لرزه های متعدد به اندازه کافی مهم است که در تاریخ ثبت شده است. اما آثار این بلایا در امواج توسعه شدید شهری از بین رفته است: امروز جاده های وسیعی از محله های تاریخی شهر قدیمی عبور می کنند و کوچه های سنگفرش نشده با خانه های چوبی قدیمی با ساختمان های مرتفع مدرن، پارک های اداری همزیستی دارند. ، و مراکز خرید.

بخش هایی از دیوارهای استامبول باقی مانده است. دیوارهای زمینی که شبه جزیره را از سرزمین اصلی جدا می کند، تنها یک بار توسط توپ سلطان عثمانی محمد دوم (فاتح) در سال 1453، در نقطه ای که از آن زمان به نام دروازه توپ (دروازه توپ) نامیده می شود، شکسته شد. طول این دیوارها 4.5 مایل (7 کیلومتر) است و از یک خط باروهای دوتایی تشکیل شده است که درونی در سال 413 و بیرونی در سال 447 ساخته شده است که توسط یک خندق محافظت می شود. دیوار داخلی بالاتر حدود 30 فوت (9 متر) ارتفاع و 16 فوت (5 متر) ضخامت دارد و با برج های 60 فوتی (18 متری) با فاصله 180 فوت (55 متر) از هم پوشیده شده است. از 92 برجک که در ابتدا بر روی دیوار بیرونی ساخته شده بودند، 56 برجک هنوز پابرجا هستند.

دیوارهای دریا در سال 439 ساخته شدند. تنها بخش های کوتاهی از سنگ تراشی 30 فوتی (9 متری) آنها هنوز در امتداد شاخ طلایی باقی مانده است. این دیوارها دست نخورده دارای 110 برج و 14 دروازه بودند. دیوارهای امتداد دریای مرمره، که حدود 5 مایل (8 کیلومتر) از نقطه سراگلیو امتداد دارند، در اطراف ته شبه جزیره منحنی می شوند تا به دیوارهای خشکی بپیوندند، 188 برج داشتند. با این حال، آنها فقط حدود 20 فوت (6 متر) ارتفاع داشتند، زیرا جریان های مرمره محافظت خوبی در برابر فرود دشمن ایجاد می کردند. بیشتر این دیوارها هنوز پابرجا هستند.

جمعیت استانبول چقدر است؟

جمعیت استانبول طبق سرشماری که در سال ۲۰۱۸ انجام شده، بیش‌از ۱۵ میلیون نفر است که حدود ۶۵% از مردم در قسمت اروپایی و ۳۵% در قسمت آسیایی زندگی می‌کنند. این شهر در سال ۲۰۱۸، به‌عنوان پرجمعیت‌ترین شهر ترکیه شناخته شد.

دین، مذهب و زبان مردم استانبول

مردم استانبول اکثرا ترک هستند و به زبان رسمی کشور، یعنی ترکی صحبت می‌کنند. اکثر مردم این شهر مسلمان و دارای مذهب سنی هستند.

آب‌ و هوای استانبول

به استانبول روی نقشه نگاه کنید. دریای مدیترانه و دریای سیاه، شبه‌جزیره بالکان و آناتولی را در نزدیکی آن می‌بینید؛ بنابراین باید انتظار آب‌وهوای مدیترانه‌ای را در این شهر داشته باشید. این یعنی گرم‌ترین روزهای سال را در ماه‌های اول تابستان تجربه می‌کنید و زمستان‌هایش سردترین روزهای سال را به خود می‌بینند. ناگفته نماند باران‌های ناگهانی بهار و پاییزش شما را شگفت‌زده می‌کند.

بهترین زمان سفر به استانبول

به نظر منِ نویسنده، بهترین زمان سفر به استانبول و حتی هر شهر دیگری، نمی‌تواند یکسان باشد. دلیلش هم واضح است، «بهترین زمان» برای افراد مختلف، معنای متفاوتی دارد. برای مثال بهترین زمان سفر برای من زمانی است که بتوانم با خیال آسوده، فارغ از شلوغی‌های معمول، تمام شهر را بگردم، تمام جاهای دیدنی استانبول را با دقت لمس کنم و قدم بگذارم در گذشته‌های دور استانبول.

واحد پول در استانبول 

لیر واحد پول ترکیه است و هر لیر معادل 100 قروش می باشد و اولین لیر ترکیه در سال 1843 و به عنوان لیره عثمانی منتشر شد و قبل از اینکه  اسکناس وارد بازار معاملات شود پولی که به لیره زرد شهرت داشت و از جنس طلا بود در معاملات مورد استفاده قرار می گرفت ، لازم به ذکر است که به دلیل نرخ تورم زیادی که در گذشته در ترکیه وجود داشت ارزش برابری لیر بسیار پایین بود و به مرور کمتر می‌شد ، به طوریکه دولت تصمیم گرفت از تاریخ 28 ژانویه  2005، شش صفر از واحد پول ترکیه کم کند و به این ترتیب بود که هر لیر جدید ترکیه برابر با یک میلیون لیر قدیم شد و ارزش بیشتری پیدا کرد و همچنین لیر ترکیه در اسکناس‌ های 200 ، 100 ، 50 ، 20 ، 10 و 5 چاپ می گردد و همچنین سکه‌های این واحد پولی شامل سکه ‌های یک لیره ‌ای ، 50 قروشی ، 25 قروشی ، 10 قروشی ، 5 قروشی و یک قروشی می ‌باشند .

در استانبول چه غذایی بخوریم؟

بدون‌شک همه سر این موضوع باهم می‌توانیم به توافق برسیم که خوردوخوراک، بخش مهمی از سفر است، مخصوصا اگر این سفر، سفر به کشورهای خارجی باشد. شکم‌گردی در استانبول یکی از تفریحات هیجان‌انگیز برای ما ایرانی‌ها خواهد بود، چراکه معروف‌ترین غذاهای ترکیه، به‌طرز عجیبی با ذائقه ایرانی‌ها هماهنگ شده.

کم‌تر کسی پیدا می‌شود که به این شهر سفر کرده باشد و از غذاهای ترکی در استانبول تعریف‌وتمجید نکند. در این بخش، چندتا از خوشمزه ترین غذاهای استانبول را به شما معرفی می‌کنم، شما هم اگر غذای خاصی را امتحان کردید که در این لیست نیست، حتما آن را به ما معرفی کنید.

لاهمجون یا پیتزای ترکی | Lahmacun

لاهمجون که خیلی‌ها آن را با نام پیتزای ترکی می‌شناسند، یکی از غذاهای خوشمزه‌ای است که می‌توانید در استانبول امتحان کنید. این غذا در واقع یک خمیر نازک و ترد با گوشت چرخ‌کرده و چاشنی‌های مختلف و جعفری است که همراه با لیمو تازه سرو می‌شود.

 

پیده | Pide

پیده هم یکی از غذاهای ترکی است که از نظر ظاهری شباهت زیادی به پیتزا دارد. این غذا از پخته‌شدن خمیری نازک به شکل بیضی (قایقی) تهیه می‌شود که روی آن مخلوطی از پوشت چرخ‌کرده، اسفناج، سوجوک، گوشت قیمه‌قیمه‌شده، پنیر و سبزیجات مختلف قرار می‌گیرد.

اسکندرکباب | iskender kebab

اسکندرکباب، بهترین گزینه برای طرفداران غذاهای گوشتی و کباب‌دوست‌هاست. این غذا یک‌طورهایی پادشاه کباب ترکی‌ست که برای سرو آن، گوشت بره به‌صورت عمودی برش داده می‌شود و روی نان پیده نازک با سس گوجه‌فرنگی، ماست و کره گوسفندی سرو می‌شود.

بورک | Börek

بورک یکی از غذاهای معمولی و حتی خیابانی استانبول است که به‌عنوان میان‌وعده و یا حتی صبحانه هم خورده می‌شود. این غذا از لایه‌های نازک خمیر رول‌شده تهیه می‌شود که با مواد مختلفی مثل گوشت‌ چرخ‌کرده، انواع پنیر، اسفناج، سیب‌زمینی و… پر شده است.

 

کوفته | Köfte

کوفته ترکی، بخش جدایی‌ناپذیر از فرهنگ ترکی است که جایگاه ویژه‌ای بین غذاهای خیابانی استانبول دارد. این غذای خوشمزه، در هرجای شهر، به‌راحتی در دسترس است. کوفته معمولا از ترکیبات گوشت چرخ‌کرده، پیاز، جعفری و انواع ادویه تهیه می‌شود  اما می‌توان آن را با مواداولیه و طعم‌های مختلفی امتحان کرد.

علاوه‌براین موارد، غذاهای ترکی مختلفی مثل انواع دلمه، دونر کباب، شیش کباب، ایمام ماییلدی، مانتی، سیب‌زمینی شکم‌پر و… اشاره کرد که هرکدام دنیایی از طعم‌های مختلف و خوشمزه هستند.

دسرها و شیرینی های استانبول

استانبول شهر دسرها و شیرینی‌های خوشمزه است که به این سادگی‌ها نمی‌توان از کنارشان گذشت. از جمله معروف‌ترین شیرینی‌های این شهر باید به انواع باقلوا، کادایف، روانی، شکرپاره، لوکوم، قرابیه، کازان دیبی، تاووک گوکسو و… اشاره کرد که البته هرکدام را می‌توانید به‌عنوان سوغاتی هم تهیه کنید.

رستوران های استانبول

استانبول، پر از رستوران‌های متنوع است که شما می‌توانید بر اساس منطقه اقامت و بودجه خود، رستوران مناسب خود را انتخاب کنید و از خوردن غذاهای ترکی لذت ببرید. اگر بخواهم درباره بهترین رستوران‌ های استانبول صحبت کنم، ابتدا بهتر است رستوران‌های این شهر را به چهار دسته اصلی رستوران‌های لوکس، متوسط، ارزن و غذاهای خیابانی تقسیم کرد.

رستوران‌های محلی معمولا غذاهای کلاسیک ترکی را با قیمت معقول به گردشگران ارائه می‌دهند و رستوران‌های بین‌المللی، علاوه‌بر غذاهای ترکی، غذاهای ملل مختلف را هم سرو می‌کنند.

بهترین کافه های استانبول

بعد از هر گردشی در استانبول، عجیب یک فنجان قهوه ترک می‌چسبد. اصلاً مگر می‌شود به استانبول بروید و کافه‌گردی نکنید؟ اگر عادت به کافه‌گردی دارید،‌ حتما باید از کافه‌های گرم و صمیمی این شهر دیدن کنید.

سوالات متداول آشنایی با شهر استانبول ترکیه

قیمت تور استانبول در بعد از شیوع کرونا چند است ؟


با توجه به قیمت دلار ۲۰۰۰۰ تومانی بالا ۵ میلیون تومان 

زمان باز شدن مرز استانبول بر روز ایرانی ها چه تاریخی است ؟


طبق آخرین اخبار در شهریور ماه ۹۹ 

استانبول کجای ترکیه است؟


موقعیت جغرافیایی استانبول در شمال غربی ترکیه و بین دریای مرمره و دریای خزر، با جمعیتی بیش از ۱۵ میلیون نفر، استانبول بزرگترین شهر ترکیه و یکی از بزرگترین شهرهای جهان است.

شهرهای استان استانبول کدام اند؟


شهرهای مهم استان استانبول عبارتند از:استانبول،بورسا، آدابازی، اسکودره، قرقویل، شیلیوت، سلیوپاشا، طویلو، سلطان‌بیلیجیک، توزل

 

 

مشخصات کشور

قاره: آسیا
پایتخت: آنکارا
زبان رسمی: ترکی
واحد پول: لیر