سرعین

درباره شهر

پيشينه ي تاريخي استان اردبيل

واژه اردبيل نشات گرفته از واژه اوستايي آرتاویل است كه از دو كلمه آرتا ( مقدس ) و ويل ( شهر ) به معني شهر مقدس تشكيل شده است . به روايت اوستاييان زرتشت - پيامبر ايراني - در كنار رود ارس به دنيا آمد و در اين سرزمين زندگي كرد و كتاب خود را در كوه سبلان اردبيل نوشت و به ترويج دين خود پرداخت. از زمان های گذشته اردبیل به عنوان شهر دار الارشاد از جایگاه ویژه ای برخوردار بود بطوریکه در دوره صفویه از لحاظ سیاسی و اقتصادی سرآمد شهرهای ایران به شمار می رفت. این شهر در مسیر شاهراه تجاری ایران و اروپا قرار داشت و ابریشم وارده از گیلان از طریق اردبیل به اروپا صادر می شد.

موقعیت جغرافیایی استان

استان اردبيل با مساحتي حدود 17800 كيلو متر مربع حدود 1/1 درصد از كل مساحت كشور را به خود اختصاص داده و بين عرضهاي 27 درجه شمالي از خط استوا و 30 درجه شرقي از نصف النهار گرينويچ واقع شده است كه از شمال با كشور جمهوري آذربايجان حدود 283 كيلومتر مرز مشترك دارد و از شرق به استان گيلان ، از غرب به استان آذربايجان شرقي و از جنوب به استان زنجان منتهي مي شود. محور اردبيل- آستارا مهمترين خط ارتباطي استان با مركز كشور است.

شهرستانهای استان و جمعیت

استان اردبیل دارای 12 شهرستان شامل اردبیل، بیله سوار، پارس آباد، خلخال، کوثر، گرمی،اصلاندوز، مشکین شهر، نمین، نیر، انگوت و سرعین بوده و طبق آخرین تقسیمات کشوری دارای 20 شهر، 25 بخش و 66 دهستان می باشد. و از لحاظ جمعیتی هفدهمین استان کشور است.

آب و هوای استان

 

استان اردبیل در منطقه کوهستانی واقع شده و دارای اقلیم نیمه خشک سرد می باشد. ویژگی های خاص جغرافیایی و توپوگرافی استان، وجود رشته کوه هایی با ارتفاع بیش از 4000 متر و دشتهای وسیع باعث شده این استان از لحاظ میزان نزولات جوی وضعیت بهتری نسبت به سایر مناطق کشور داشته باشد بطوریکه شاخص بارندگی استان بین 250 تا 600 میلی متر متغیر است

در فصل زمستان سیکلون‌های مدیترانه‌ای در مسیر حرکت خود در فلات ایران، استان بوشهر را نیزتحت پوشش قرار داده و بارندگیهای کم وبیش ملایم و مداومی را در آن بوجود می‌آورند.

مذهب، زبان، فرهنگ و هنر و آموزش

دین رسمی مردم استان اسلام و مذهب ایشان شیعه جعفری است و این استان بدلیل محبت قابل وصف نسبت به اهل بیت زبانزد خاص و عام می باشد. و در گذشته با نام های دارالارشاد، دارالملک، دارالعرفان، دارالامان و شهر مقدس معروف بوده است. زبان مادری عامه مردم منطقه زبان ترکی آذری است. البته ساکنین برخی از روستاهای نمین و شهرستان خلخال به لهجه تات و تالش سخن می گویند. مردم آذربایجان که استان اردبیل نیز جزوی از آن به شمار می رود خالق یکی از گنجینه های ادبیات شفاهی ملل خاورمیانه و ایران اند. چنانچه هر جهانگردی که از این خطه دیدن کرده، شیفته ادبیات شفاهی آن شده است و این دیار را سرزمین شعر و هنر نام نهاده اند. توجه به امر آموزش در کنار فرهنگ و هنر، از وزژگی های بارز مردم استان اردبیل می باشد. به همین خاطر مدارس، دانشگاه ها و حوزه های علمیه و آموزشگاه های آزاد همه ساله شاهد حضور دانش پژوهان می باشد. علاوه بر دانشگاه محقق اردبیلی که در زمره دانشگاههای مطرح کشور است، دانشگاههای علوم پزشکی، پیام نور، آزاد اسلامی، مدیریت صنعتی، جهاد دانشگاهی، علمی و کاربردی و موسسات غیر انتفاعی نیز وجود دارند که دانش آموختگان و نخبگان بسیاری تحویل جامعه می دهند.

 

جاهای دیدنی و گردشگری شهر اردبیل


بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی


برای علاقه مندان به آثار تاریخی بازدید از مهم ترین اثر شهر اردبیل به نام بقعه شیخ صفی الدین توصیه می شود. بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی مجموعه ای باشکوه با معماری و کاشی‌ کاری های معرق و مقرنس، منبت‌ های بی نظیر، خطاطی های هنرمندان یادگاری از دوره صفویه است. در این مجموعه مقبره شاه اسماعیل اول و چند تن از کشته شدگان جنگ چالدران را خواهید دید. قسمت های مختلف این مجموعه عبارتند از چینی خانه، جنت سرا، خانقاه، چله خانه، شهیدگاه، چراغ خانه و حرمخانه. این محل یکی از مهم ترین مکان های ملی و سیاسی در زمان صفویه بوده است و این مقبره به شکل برجی استوانه ای است و گنبد کوتاهی بر بالای آن قرار دارد. این اثر تاریخی در سال ۲۰۱۰ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسیده است. برای بازدید از این بقعه تاریخی باید به خیابان شیخ صفی و میدان عالی قاپو بروید و بازدید از این مجموعه همه روزه از ۸ صبح تا ۸ شب امکان پذیر است که باید برای بازدید بلیط ورودی تهیه کنید.


آبگرم های معدنی اردبیل


یکی از جاذبه های مهم این منطقه وجود آبگرم های معدنی است که خاصیت درمانی و شفابخش دارند، بدین جهت سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کرده و به خرید بلیط هواپیما مشتاق می کند. استان اردبیل دارای ۱۱۸ چشمه آبگرم است و در شهرهای سرعین، خلخال، نیر، مشگین شهر و اردبیل پراکنده اند، چند مورد از آبگرم های این منطقه عبارتند از سردابه، بیله درق، خلخال سوئی، قوتورسوئی، بوشلی و قینرجه. این آبگرم ها خواص شیمیایی و درمانی با درجه حرارت متفاوت دارند و برای بسیاری از بیماری های مفاصل مفید هستند، همچنین حس خوبی را از این آبگرم ها تجربه خواهید کرد و سفری فراموش نشدنی به ارمغان می آورد. البته این روزها بیشتر شبیه استخر شده اند و با رعایت نکات بهداشتی و با خیال راحت می توانید از این آبگرم ها استفاده کنید.

 


دریاچه شورابیل


در جنوب شرقی شهر اردبیل،  دریاچه شورابیل زیبا خودنمایی می کند که به عنوان تنها دریاچه طبیعی داخل شهری در ایران است. این دریاچه دارای آب شور بوده و قدمتی بیشتر از دریاچه ارومیه دارد. این منطقه دارای فضای سبز، تپه، دریاچه ای نقره ای همراه با امکانات تفریحی مناسبی است که می تواند محلی عالی برای گذراندن یک روز شاد و مفرح باشد. در زمان های گذشته به دلیل شوری و لجن طبی شهرت زیادی داشت و در سال های اخیر نیز با افزودن آب شیرین به این دریاچه امکان پرورش ماهی فراهم شده است، همچنین امکاناتی نظیر قایق رانی، پیست دو و میدانی، دوچرخه سواری، باغ وحش و رستوران در وسط دریاچه وجود دارند. هر ساله صدها پرنده مهاجر از روسیه به این دریاچه می آیند، توجه داشته باشید که شکار در این منطقه ممنوع است.
جنگل فندقلو


جنگلی سرسبز با مناطقی بکر گردشگران زیادی را روانه این سمت از اردبیل می کند.  جنگل فندقلو، این جنگل زیبا در میان دو استان گیلان و اردبیل واقع شده و در میان جنگل نیز آبگرم و درختان میوه زیادی وجود دارند. جنگل فندقلو در ۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهرستان نمین قرار دارد و میزبان گردشگران زیادی ازنقاط مختلف ایران است. علاوه بر اینها، این جنگل یکی از محل های مناسب برای گذران تعطیلات تابستانی است و به دلیل نزدیکی به گردنه حیران محل مناسبی برای طبیعت دوستان است. برای دسترسی به این جنگل باید وارد جاده آستارا شوید و بعد با ورود به جاده فرعی وارد روستای دودران شده و همین جاده را تا خانقاه سفلی ادامه دهید که در نهایت با ورود به روستای آرپاتپه با پیمودن ۴ کیلومتر به پارکینگ فندقلو خواهید رسید.


دریاچه نئور


یکی از زیبا ترین مناطق گردشگری در استان اردبیل کوه باغرو است که دریاچه ای زیبا در سی و شش کیلومتری آن قرار دارد. قزل آلای رنگین کمان در این دریاچه پرورش داده می شود. با اینکه دسترسی به  دریاچه نئور  کمی سخت است اما به تماشای زیبایی هایش می ارزد. این دریاچه مابین شهر اردبیل و خلخال قرار دارد و از درخشان ترین جاهای اردبیل به شمار می رود. برای رسیدن به نئور باید ۳۵ کیلومتر از شهر اردبیل به سمت خلخال بروید، بعد از ده بودالالو باید مسیر ۱۳ کیلومتری را بپیمایید و به روستای عباس آباد برسید. بعد از این روستا به دریاچه زیبای نئور با عمق ۵ متری خواهید رسید. توجه داشته باشید که مسیر دسترسی به دریاچه کاملا آسفالت است اما جاده دور دریاچه خاکی است. به دلیل بارندگی های فصلی و چشمه‌ های فراوان این دریاچه همواره پر از آب است و گردشگران برای لذت بردن از هوای مطبوع و زیبایی‌ های آن و همچنین استراحت در کنار طبیعت بکر دریاچه به این منطقه سفر می کنند. به یاد داشته باشید که شکار پرندگان آبی در این دریاچه ممنوع است.

 

بازار بزرگ اردبیل


بازار بزرگ و قدیمی شهر اردبیل یکی از مکان‌های دیدنی و به یادگار مانده از دوره صفویه است و این بازار دارای چندین تیمچه‌، حمام، مسجد و سرا است که با تاریخچه غنی خود هنوز هم سرپا هستند. تاریخچه این بازار به سده‌ های ۷ و ۸ هجری قمری برمی گردد و این بازار قدیمی جزو جاذبه‌ های گردشگری شهر به شمار می رود. طاق‌ های جناغی و گنبدهای ساده دارای زیبایی چشم‌ نوازی هستند، همچنین محوطه‌ داخلی بازار با نور و روشنایی توسط روزنه‌ های موجود در پوشش‌ های گنبدی دیده می شود و بخش های مختلف این بازار عبارتند از چهار سوق یا بازار بزرگ قیصریه، بازار اصلی، بازار چاقوسازان، راسته‌ پارچه فروشان، سراجان، بازار زرگران، راسته کفاشان، مسگران، راسته‌ پیر عبدالملک، علافان و …


کلیسای مریم مقدس


اردبیل شهری با تاریخ پرفراز و نشیب خود همواره مورد توجه گردشگران قرار گرفته است، یکی از دیدنی های مذهبی این شهر کلیسایی قدیمی است که در سال ۱۸۷۶ میلادی توسط خانواده گالوست میرزایان و اهتمام خاچاطور شهبازیان ساخته شده و تا سال ۱۹۴۴ میلادی نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. خانواده های مسیحی را روانه این شهر می کند. بنای کلیسا آجری است و در داخل بنا نیز نقاشی های زیبایی به چشم می خورند، اما قسمت های مربوط به حمام و مدرسه در این کلیسا از بین رفته اند. در اطراف این کلیسا می توانید به پارکینگ، رستوران، بوفه و پوشش شبکه عالی دسترسی داشته باشید.
آبشار و پیست اسکی آلوارس
آلوارس نام روستایی در دامنه سبلان و ۱۲ کیلومتری سرعین است که دارای بزرگترین پیست اسکی در زمستان است. در اطراف آن چشمه های متعدد و رودخانه خیاوچای حیرت زده تان خواهد کرد. پیشنهاد می کنیم در سفرتان به اردبیل حتما به این منطقه سر بزنید و از تفریحات هیجان انگیز لذت ببرید. این پیست ۹ ماه در سال قابلیت اسکی دارد و در ۱۲ ماه از سال نیز پوشیده از برف است. مطمئن باشید سفری خاطره انگیز در این منطقه در انتظار شماست.

چگونه به اردبیل سفر کنیم؟


برای رفتن به این شهر بی نظیر می توانید از هواپیما، اتوبوس یا خودرو شخصی استفاده نمایید. توجه کنید که شهر اردبیل تاکنون به شبکه ریلی و راه‌ آهن کشور متصل نشده است، اما امکان دسترسی هوایی و زمینی برای این استان وجود دارد. برای سفر زمینی با اتومبیل شخصی از تهران می توانید چندین مسیر زیبا را انتخاب کنید، گزینه اول می توانید از طریق اتوبان تهران- قزوین و سپس قزوین-رشت استفاده کنید و در ادامه مسیر به اردبیل برسید. یکی دیگر از راه های دسترسی زمینی به اردبیل از سمت تهران می توانید به زنجان رفته و بعد از آن به اردبیل دسترسی داشته باشید. همچنین مسافران و گردشگران از خطوط هوایی نیز برای رسیدن به اردبیل می توانند استفاده کنند. این فرودگاه در شمال غرب اردبیل قرار دارد و هواپیماهای شرکت های ایران ایر، آتا و آسمان در روزهای خاص و مشخص پرواز انجام می دهند. در این فرودگاه بین‌ المللی همه روزه از شهر تهران پرواز انجام می گیرد، تنها کافیست با خرید بلیط هواپیما از این شهر تاریخی بازدید کنید. دومین گزینه برای رفتن به اردبیل استفاده از اتوبوس‌ است که از بیشتر شهرهای ایران مانند تهران، تبریز و رشت همه روزه اتوبوس‌ هایی به سمت اردبیل روانه می‌ شوند.

 

حمل و نقل عمومی در اردبیل


برای گشت و گذار در داخل شهر اردبیل می توانید از اتوبوس های شرکت واحد استفاده کنید و اکثر خطوط به مرکز شهر بازار، میدان سرچشمه و میدان شریعتی ختم می شوند. روش دیگر استفاده از تاکسی های شهری به رنگ زرد است که به صورت عمومی و دربستی آماده ارائه خدمات هستند. تاکسی‌ های دربستی دیگر به رنگ سبز نیز با تماس شماره ۱۳۳ در هر نقطه از شهر قابل دسترسی هستند.
پایانه اتوبوس در اردبیل: بلوار مقدس اردبیلی. از ترمینال تا مرکز شهر حدودا ۱۰ دقیقه فاصله وجود دارد و به وسیله خطوط مختلف اتوبوس های شهری به هر نقطه ای از شهر دسترسی خواهید داشت. همچنین می توانید از تاکسی های موجود در ترمینال استفاده کنید.
فرودگاه اردبیل: در ۱۰ کیلومتری جاده اردبیل-آستارا. برای دسترسی به مرکز شهر نیز می توانید از تاکسی های فرودگاه بهره مند شوید و برای این کار دو نوع تاکسی وجود دارد، نوع اول تاکسی های دربستی هستند و به هر نقطه ای از شهر می توانید دسترسی داشته باشید و تاکسی نوع دوم نیز تاکسی های مشترک با قابلیت سوار شدن چندین مسافر است و این تاکسی ها تا میدان جهاد می روند که در این صورت باید بقیه مسیرتان را تاکسی دیگر بگیرید.

غذاهای معروف و محلی اردبیل


غذاهای هر شهر نشان دهنده فرهنگ و آداب آن منطقه محسوب می شوند، ممکن است این روزها در همه شهرها انواع غذاها طبخ شوند اما اصالتشان به شهر اصلی برمی گردد و با نام همان شهر شناخته می شوند. اردبیل نیز با غذاهای لذیذ خود به استقبال مسافران می رود، در ادامه به دنیای خوشمزه غذاهای اردبیلی ها سر می زنیم، در ابتدا با انواع آش شروع می کنیم:
آش میوه: یکی از آش‌ های مخصوص آذربایجان به ویژه استان اردبیل، آش میوه است که مواد تشکیل دهنده آن لوبیا قرمز، نخود، عدس، برنج، گندم پوست کنده، رشته آش، گوشت چرخ کرده، آلوی خورشی، برگه آلو زرد، قیسی زردآلو، آلبالو خشک، گوجه برقالی و سبزی هایی مانند تره، جعفری، گشنیز و برگ چغندر بوده و این آش با ارزش غذایی بسیار بالا و به وجود انواع میوه‌ های خشک برای دستگاه گوارش بسیار مفید است.
آش رشته اردبیل (اریشتَ آشی): آشی معروف برای مراسم‌ چهارشنبه سوری و سفره های نذری و افطاری است. حبوبات پخته اجزای اصلی این آش را تشکیل می دهند و همچنین از رب، رشته آش، آلبالو خشک یا تازه، ذغال اخته، آلو بخارا، گوجه سبز تازه یا خشک استفاده می شود.
آش دوغ: یکی از مشهورترین آش های اردبیل با طرفداران بسیار زیاد در سراسر کشور آش دوغ است که از نخود، برنج، دوغ محلی ترش، سبزی مانند تره، گشنیز استفاده می شود. برخی ها نیز به این آش قلقلی های گوشت اضافه می کنند. آش شیر: آشی ساده و خوشمزه در اردبیل به دلیل داشتن شیر جزو غنی ترین آش ها به شمار می رود.
آش گیلدیک: در اردبیل و ارسباران آش گیلدیک شهرت دارد و شامل موادی مانند سبزی، گل نسترن کوهی، برنج، حبوبات نیز مانند نخود و عدس و لوبیا، مغز گردو، آلوچه و برگ زردآلو است. گل نسترن با طبعی گرم و خشک و سرشار از ویتامین سی در درمان انقباض ماهیچه های معده، بیماری های کلیه و سنگ کلیه تاثیر زیادی دارد.
حال نوبت به خورش ها و غذاهای دیگر شهر اردبیل رسیده است؛
پیچاق قیمه: این خورش یکی از غذاهای خوشمزه و محلی اردبیل است که به خورش بادام نیز شهرت دارد. استفاده از خلال بادام با ارزش غذایی بالا منبع غنی آنتی اکسیدان است و خاصیت ضد سرطانی دارد که برای بیماران دیابتی و فشارخون بالا مفید است. در تهیه این خورش از بادام، گوشت گوسفندی، پیاز، برگ بو، تخم‌ مرغ، ادویه‌ مانند کاری، فلفل، زردچوبه، دارچین، هل ساییده شده و نمک استفاده کرده و همراه با برنج سرو می کنند.
چیغیرتما: غذایی خوشمزه با تهیه آسان در شهر اردبیل شهرت دارد و مفهوم نام این غذا در زبان آذری یعنی اضافه کردن تخم‌ مرغ در آخرین مرحله‌ پخت است. این غذای خوشمزه انواع مختلفی دارد که از بوقلمون، مرغ و گوشت استفاده می کنند. ساده ترین نوع چیغیرتما همان املت است که مردم اردبیل به آن از نیز مرغ استفاده می کنند.
خورش ترشی قورمه: از غذاهای مشهور ماه رمضان در اردبیل می توان به ترشی قورمه اشاره کرد که جزو خورش های سنتی به شمار می رود و مواد تشکیل دهنده آن پیاز، زردچوبه، گوشت قرمز، لوبیا چشم بلبلی، آلوچه‌ خورشی، زعفران و رب گوجه‌ فرنگی است و همراه با برنج سرو می کنند.
تاس کباب: یکی از خوراکی های خوش رنگ و لعاب در سراسر ایران است که در دو نوع مختلف با مرغ و گوشت تهیه می شود، اما در اردبیل تاس کباب با مرغ شهرت بسیاری داشته و علاوه بر آن از زنجبیل تازه، سیر، موسیر، زیره، چوب دارچین، گردو، تخم‌ گشنیز، روغن زیتون، دارچین، عسل، گشنیز، زعفران و فلفل چیلی نیز استفاده می شود. عطر و بوی این غذا هوش از سرتان خواهد برد و لذت خواهید برد.
یر کوکی خورشی: این خورش همان خورش هویج است که در سراسر ایران پخته می شود اما یکی از غذاهای اردبیل به شمار می رود. همان طور که می دانید هویج بسیار پرخاصیت و مغذی بوده و در پخت آن از گوشت قرمز، روغن، پیاز، زعفران، رب گوجه فرنگی، نمک، آبلیمو و آبغوره استفاده می شود.
تره اسفناج: سبزی بومی اسفناج با خاصیت ضد سرطانی و کنترل کننده کلسترول خون، کم‌ خونی، تقویت اعصاب در اردبیل مورد استفاده قرار می گیرد و ترکیب اسفناج همراه با لپه، سیر، پیاز، رب انار، روغن، زردچوبه و تخم‌ مرغ غذای خوشمزه ای به نام تره اسفناج است که بسیار مقوی و پرخاصیت است.
خشیل: یکی از غذاهای مخصوص فصل سرما در استان اردبیل خشیل نام دارد که در طبخ آن از شیره‌ خرما، بلغور گندم، آرد، کره، دارچین و شکر استفاده می شود و جزو غذاهای عالی در شب یلدا است و در حفظ سلامت بدن تاثیر بسزایی دارد.
کشمش پلو: با توجه به اینکه کشمش یکی از مواد غذایی بسیار مفید بوده و شامل آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین‌ های گروه ب، همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی هست. اردبیلی ها این میوه را با برنج و کمی شیر ترکیب کرده و غذایی به نام کشمش پلو می پزند، یکی از غذاهای پرطرفدار اردبیلی ها در منوی همه رستوران ها کشمش پلو است.
سوتی پلو: غذای محلی دیگر در اردبیل مخصوص آخرین چهارشنبه‌ سال و شب عید است که با استفاده از برنج، شیر، روغن، گلاب و هل پخت می شود و همراه با ماهی دودی، خرما، روغن حیوانی و کشمش سرو می کنند. این غذای محلی با مواد اولیه مفید در ماه‌ رمضان نیز برای وعده‌ های افطار و سحر طرفدار دارد.
باسترماپلو: غذایی سنتی دیگری در استان اردبیل که اصالت آن به باکو بر می گردد و باسترما به معنی مدفون شده است، زیرا مواد ترکیبی آن هنگام سرو دیده نمی‌ شود. مواد تشکیل دهنده این غذا عبارتند از مرغ، رب ازگیل، گردو، برنج، زعفران، پیاز، کره، رب به، رب آلوچه و سیب‌ زمینی است و مطمئنا از نحوه سرو این غذا تعجب خواهید کرد، زیرا در قابلمه‌ های کوچک و تک‌ نفره در رستوران ها سرو می شود.
لونگی: غذایی تحت عنوان اردک یا مرغ شکم پر است که در اردبیل جایگاه خاصی دارد و از موادی مانند پیاز، گردو، رب ازگیل یا رب آلوچه، آبغوره، گوجه فرنگی، نمک و فلفل در تهیه این غذای لذیذ استفاده می کنند.
سوغان سو: یکی دیگر از غذاهای اردبیل با استفاده از تخم مرغ، روغن، رشته، پیاز و آب پخته می شود و در عرض چند دقیقه آماده می شود. سوغان سو نیز همانند آبگوشت مصرف می کنند و طرفداران زیادی دارد.
قسمت خوشمزه در اردبیل تمامی ندارد و این بار نوبت معرفی دسرهای این شهر است؛
قیقاناق: نوعی دسر با نام فارسی خاگینه است که در اردبیل طرفداران خاصی دارد و از آرد، ماست، تخم مرغ، بکینگ پودر، شکر، آب، زعفران آب کرده و گلاب تهیه می شود.
قویماق: نام فارسی این دسر نیز کاچی است و در بسیاری از نقاط ایران طبخ می شود و مواد اولیه آن عبارتند از آرد برنج، آرد گندم، کره، شکر، گلاب، زعفران و آب. حلواها: در اردبیل می توانید انواع حلواها را به عنوان سوغاتی به شهر خودتان ببرید، از حلواهای مشهور این شهر می توان به حلوای زنجبیل، حلوای سیاه، حلوای زرد اشاره کرد که می توانید در زمان میان وعده و عصرانه میل نمایید.

 

سرعین کجاست؟

در یک توضیح مختصر و مفید باید بگوییم که سرعین به عنوان یکی از معروف ترین مناطق گردشگری اردبیل شناخته می شود و اولین عامل شهرتش داشتن چشمه های آب گرم بسیار فراوان است. در این شهرستان بیش از ۹ آب گرم که همه هم منشا معدنی دارند وجود دارد که سالانه تعداد بسیار زیادی از مسافرین و مراجعین را به سمت خود می کشاند. از لحاظ جغرافیایی سرعین در غرب اردبیل و در مرکزیت شهرستان اردبیل قرار گرفته و ارتفاعش از سطح دریا برابر با ۱۶۵۰ متر است

 

سوغاتی سرعین چه چیزهایی است؟

در سفرتان به سرعین می توانید سوغاتی هایی همچون:

  • حلوا سیاه
  • عسل معروف سرعین
  • گلیم
  • آش دوغ
  • کره و سرشیر

شهرها و روستاهای سرعین

شهرستان سرعین یکی از شهرهای زیبا و دیدنی استان اردبیل در شمال غربی ایران به مرکزیت شهر سرعین است. این شهرستان دارای دو بخش سبلان و مرکزی بوده و از چهار دهستان به نام‌های الوارس، آب گرم، سبلان و ارجستان و ۲۸ روستا و آبادی تشکیل شده است. هر یک از روستاهای سرعین از جاذبه‌های دیدنی و گردشگری بسیاری برخوردار بوده و سالانه مقصد گردشگران بسیاری از اقصی نقاط کشور هستند. نام برخی روستاهای شهرستان سرعین عبارت‌اند از:

  • آتشگاه
  • آق‌قلعه
  • آلوچه سبلان
  • ارجستان
  • اسب‌مرز
  • الداشین
  • الوارس
  • اندراب
  • اوجور
  • ایردموسی
  • بنمارسبلان
  • بیله‌درق
  • تازه‌کند سبلان
  • درآباد
  • سامانلوی بزرگ
  • سیین
  • شایق

 

جاهای دیدنی سرعین

مجتمع آب‌درمانی سبلان

بسیاری از افراد برای درمان روماتیسم، درد عضلانی، بیماری پوستی و اسپاسم از کیلومترها آن طرف‌تر به مجتمع آب‌درمانی سبلان می‌آیند. این جاذبه درمانی و توریستی از امکانات خوبی برای گردشگران بهره‌مند است. به عنوان مثال استخر مخصوص بانوان و استخر مخصوص آقایان دارد. بخش فیزیوتراپی، سونای خشک، سونای بخار، استخر آب سرد و جکوزی برخی دیگر از امکانات این مجتمع تفریحی هستند. آب‌درمانی سبلان در تمام روزهای هفته باز است و برای بازدید از آن باید به خیابان دانش سرعین بروید.

آبگرم گاومیش گلی

در بین دیدنی‌های شهر سرعین، آبگرم گاومیش گلی به خاطر آبدهی بالا و دمای بیش از ۴۵ درجه سانتی‌گراد زبان‌زد است. در زمان‌های قدیم گاومیش‌ها در آب‌های اطراف این چشمه آبتنی می‌کردند و به همین خاطر به آبگرم گاومیشی گلی معروف شده است. برای بهره‌مندی از آب شفابخش این مجموعه می‌توانید به خیابان ولیعصر سرعین مراجعه کنید.

آبگرم بش‌باجیلار

بش‌باجیلار در زبان ترکی به معنای پنج خواهر است که نشان‌دهنده پنج استخر تغذیه‌کننده این چشمه آبگرم هستند. آب‌معدنی بش‌باجیلار با دمای ۳۵ درجه سانتی‌گراد در خیابان شریعتی شهر قرار دارد. این مجموعه تفریحی و درمانی شامل امکاناتی از قبیل جکوزی، سونای گرم و بخار، دوش‌های انفرادی و عمومی است.

تپه آناهیتا

تپه آناهیتا یکی از آثار تاریخی بخش غربی شهر سرعین است که قدمت آن به بیش از ۲۰۰۰ سال پیش برمی‌گردد و به عنوان یکی آثار ملی ایران ثبت شده است. در گذشته این جاذبه باستانی دارای راه‌های زیرزمینی برای ورود به آن بوده است. با گذشت زمان بخش زیادی از آن رو به نابوده شده و تنها خرابه‌ای از آن باقی مانده است. تپه آناهیتا یکی از مکان عبادی زرتشتیان به حساب می‌آید.

آبشار ورگه سران

اگر در سفر به سرعین به دنبال مکانی بکر و با منظره دل‌انگیز هستید، آبشار ورگه سران گزینه خوبی است. این آبشار زیبا و دیدنی در کنار خود چندین چشمه و غار دارد که همگی آنها چشم‌اندازی توصیف‌نشدنی به طبیعت سرسبز و پر از گل اطراف آن بخشیده‌اند. آبشار ورگه سران و طبیعت بی‌نظیر آن فرصت مناسبی برای آرامش روح و رهایی از دغدغه‌های زندگی شهری است.

چشمه و آبشار گورگور

سفر به استان اردبیل با گشت‌وگذار در کنار این چشمه دوست‌داشتنی معنی پیدا می‌کند. آبشار بلند و خروشان گورگور در نزدیکی روستای آلوارس قرار دارد و از دل صخره‌ها بیرون می‌زند. طبیعت سرسبز و پر از گل اطراف آن چنان منظره دیدنی دارد که هر بیننده‌ای به محض مشاهده آن هزاران بار از خالق مهربان جهت آفرینش این همه زیبایی قدردانی می‌کند. بی‌شک با بازدید از این مکان گردشگری لحظات سفر خود را به یادماندنی‌تر خواهید کرد.

روستای آلوارس

در ۱۲ کیلومتری شهر سرعین یکی از زیباترین روستاهای اردبیل را خواهید دید که نام آن آلوارس است. محال می‌دانیم که این حد از زیبایی را تا به حال به طور یکجا در یک روستا دیده باشید. روستای ییلاقی آلوارس دارای منطقه‌ای کوهستانی و سردسیر است. به‌همین دلیل هوای آن در فصل بهار و تابستان معتدل است. این روستا علاوه‌ بر طبیعت سرسبز و خرم در اطراف خود چندین چشمه آب‌معدنی و یک مجموعه‌تفریحی با سرگرمی‌های تله‌سیژ، کارتینگ، شهربازی و اسکی دارد. چشمه گورگور و پیست اسکی آلوارس از معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری نزدیک این روستا هستند.

دره آلوارس

یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های سرعین که در فصل بهار و تابستان خواهان زیادی دارد، دره آلوارس است. احتمالا این دره را با نام‌های دیگر آن یعنی دره گلستان یا دره قزل گل‌لر بشناسید. اطراف دره آلوارس را چمنزارهای پر از گل، دشت سرسبز و با طراوت، چشمه‌های جوشان و یخچال‌های طبیعی فرا گرفته‌اند. مشاهده تمام این زیبایی‌ها در یک قاب، شور و شعف وصف‌ناشدنی را برای بازدیدکنندگان آن به همراه دارد.

روستای شایق

این روستا در سال‌های بسیار دور به خاطر فضای سرسبز و پر از چمنزار، پناهگاه طایفه عشایری شایقی بوده است. روستای شایق در بخش جنوب‌غربی سرعین و در فاصله هفت کیلومتری آن قرار دارد. در نزدیکی این دهکده زیبا، دو جاذبه دیدنی زال تپه سی و صخره ویند کلخوران به چشم می‌خورند که مشاهده آنها از نزدیک قطعاَ شما را شگفت‌زده می‌کند.

 

نکاتی که در سفر به سرعین لازم است بدانید

  • شهرستان سرعین شهر پر گردشگری است بنابراین بهتر است قبل از سفر محل اقامتتان را رزرو نمایید، چون ممکن است زمانی که به این شهر می‌رسید اقامتگاه‌ها پر شده باشد. در آن صورت در پیدا کردن اقامت دچار مشکل خواهید شد.
  • سرعین با توجه به موقعیت جغرافیایی که در آن واقع شده است، دارای آب‌وهوای سرد و خشک است؛ بنابراین اگر نیمه دوم سال را برای سفر به این شهر انتخاب کردید حتماً لباس گرم با خود به همراه داشته باشید.
  • قبل از آغاز سفر تمامی هزینه‌های سفر ازجمله هزینه خرید، رستوران، اقامتگاه و هزینه گشت‌وگذار را به طور کامل بررسی کنید و در سفر بر اساس بودجه‌ای که برای هریک در نظر گرفته‌اید گام بردارید.
  • شهرستان سرعین پر از چشمه‌های آب گرم معدنی است اگر برای آب درمانی به این شهر سفر می‌کنید حتماً لباس شنا با خود به همراه داشته باشید.

مشخصات شهر

کشور: ایران
استان: اردبیل